Fundacja Jestem

Fundacja JESTEM – ODKRYJMY PIĘKNO ŻYCIA NA KAŻDYM ETAPIE CHOROBY

Zajęcia

Proponujemy opiekę dzienną w godzinach przedpołudniowych pomagając ciału, psychice i duszy.

W ramach swojej działalności Fundacja „Jestem” oferuje wsparcie psychologiczne dla podopiecznych i wolontariuszy. W tej chwili współpracuje z nami sześciu psychologów:

• mgr Katarzyna Łapińska
  • mgr Anna Kurowicka
  • mgr Małgorzata Rymaszewska
  • mgr Anna Robak – Mielczarska
  • mgr Anna Sokołowska
  • mgr Katarzyna Broda

Systematycznie zespół wolontariuszy szkoli i pracuje z podopiecznymi Fundacji Pani Bożena Winch, psychoterapeuta i superwizor Polskiego Towarzystwa Psychologicznego i trener Polskiego Towarzystwa Psychoonkologicznego.

Spotkania z psychologami w formie:

• warsztatów terapeutycznych,
  • seminariów na wybrane tematy lub
  • spotkań grupowych prowadzonych przez psychologa

W czasie tych spotkań rozmawiamy o tym, co jest tak naprawdę ważne w życiu każdego z nas; o tym jak znaleźć w sobie i w otoczeniu to, co pomoże radzić sobie w trudnych życiowych sytuacjach (również choroby); o znaczeniu różnych emocji i radzenia sobie z nimi; o tym, co pomaga zachować siłę psychiczną i radzić sobie z codziennością (w wymiarze psychologicznym); o relacjach i komunikowaniu się z naszymi najbliższymi; o naszych potrzebach. Czasem rozmawiamy o wspomnieniach albo o marzeniach i planach. Dzielimy się tym, co przeżywamy na spotkaniach i gdy jesteśmy w naszej codzienności.  Mamy nadzieję, że każdy z naszych podopiecznych czuje się zaakceptowany, wysłuchany i zrozumiany.

Podopiecznym naszej Fundacji oferujemy również, gdy zaistnieje taka potrzeba, indywidualne rozmowy z psychologiem.

• Rehabilitacja grupowa i indywidualna
  • Godzina z pięknem – zajęcia grupowe – prelekcje, warsztaty o pięknym kraju i ciekawych miejscach, człowieku i jego pasjach.

Prowadzą: wolontariusze, pisarz, poeta, archeolog, projektant mody, podróżnik, reżyser, muzyk, malarz, lekarz, ksiądz i inni…

• Zdrowa dieta – prelekcje, przygotowywanie zdrowego posiłku i degustacja – zdjęcia.
  • Dla chętnych możliwość adoracji, rozmowy duchowej.

W ramach zajęć wiosną, latem i jesienią wyjazdy w okolice Warszawy, udział w imprezach kulturalnych – wystawy, teatr.

Dodatkowo dla zainteresowanych udział w warsztatach pisania ikon.

Wspólnie czyniąc coś prostego odkrywamy piękno życia nam danego.

Zajęcia odbywają się we wtorki lub piątki w godzinach przedpołudniowych  przy kościele św. Tadeusza Apostoła, ul Goraszewska 16 w Warszawie. Osoby, które chciałyby uczestniczyć w zajęciach prosimy o kontakt pod numerem telefonu 721 889 886